- Znajdź sklep
- Zadaj pytanie
- Zamówienia internetowe: +48 695 880 104
Blat kuchenny – przegląd popularnych materiałów: konglomerat, marmur, spieki
Wybierając blat kuchenny, musimy wziąć pod uwagę nie tylko jego wygląd i stopień dopasowania do wystroju wnętrza, ale także jego funkcjonalność i praktyczność. Dlatego zanim wybierzemy blaty kuchenne, powinniśmy zastanowić się, jaki materiał wybrać. Blaty kuchenne są ważnym elementem wystroju każdej kuchni. Muszą charakteryzować się nowoczesnością, estetyką i uniwersalnością. Z kolei wybierając materiał na nasze blaty w kuchni, przede wszystkim powinniśmy pomyśleć o bezpieczeństwie, funkcjonalności i trwałości, bo przecież to właśnie w kuchni zdarza się najwięcej wypadków i to tam pracujemy z żywnością. A opcji będziemy mieli wiele: blaty kuchenne kamienne, blaty kuchenne granitowe, blaty kuchenne marmurowe, blaty kuchenne z konglomeratu czy wreszcie blaty kuchenne ze spieków kwarcowych. A wybór będzie zależał głównie od naszych preferencji i potrzeb. Jednak czym różnią się te materiały między sobą? Odpowiadamy!
Jaki powinien być idealny blat kuchenny?
Blat kuchenny jest bardzo ważnym elementem mebli kuchennych. W kuchni spędzamy dużo czasu podczas przygotowywania posiłków, wykonywania prac domowych, spotkań towarzyskich z przyjaciółmi lub gośćmi. Z tego powodu warto sprawdzić, jakie materiały są wykorzystywane do produkcji blatów kuchennych. Pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl przy wyborze materiału na blaty kuchenne, jest estetyka, ale gdy spojrzymy na to z funkcjonalnego punktu widzenia, szybko zdamy sobie sprawę, że możliwości jest wiele.
Najpopularniejsze materiały to granit, marmur, konglomeraty i spieki kwarcowe. Wobec naszych blatów kuchennych możemy być zazwyczaj bardzo wymagający, ponieważ muszą być one trwałe i odporne na działanie bardzo wysokich temperatur, działanie różnych związków chemicznych oraz innych obciążeń mechanicznych. Powinny być łatwe w czyszczeniu, konserwacji i przywracaniu do pierwotnego stanu. Blaty kuchenne stanowią centralny punkt w kuchni, dlatego wybór odpowiedniego materiału na blat jest ważną decyzją. Gorące garnki, ostre noże, ciężkie naczynia, małe urządzenia AGD i inne przedmioty wchodzą w kontakt z blatami kuchennymi. Jeśli dodamy do tego rozlane napoje i tłuste, mokre plamy, szybko stanie się jasne, że blaty kuchenne są codziennie wystawiane na ciężką próbę. Dlatego właśnie wybór odpowiedniego materiału na blaty kuchenne powinien być priorytetem. Równocześnie blaty kuchenne muszą pasować do reszty wystroju wnętrza. Na rynku znajdziemy wiele opcji – blaty kamienne, blaty ze spieków kwarcowych czy blaty z konglomeratu. Każdy z tych materiałów różni się od siebie, dlatego warto poznać właściwości każdego z nich, aby wybrać odpowiedni blat.
Blaty kamienne – czy warto postawić na blat marmurowy?
Blaty kamienne charakteryzują się elegancją i specyficznym wyglądem. Ich ciekawa struktura, charakterystyczne żyłkowanie i dobra odporność na wysoką temperaturę pozwalają podkreślić estetykę całej kuchni. Ponieważ w kuchni lubimy przygotowywać różne potrawy, kamień jest naprawdę dobrym wyborem na nasz blat kuchenny – jest niezwykle trwały i odporny na wysokie temperatury, plamy i inne zanieczyszczenia. Nie zawiera żywic, tak jak materiały sztuczne, dlatego nazywany jest kamieniem naturalnym.
Dodatkowo ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie – nie wydziela żadnych szkodliwych dla zdrowia substancji. Jeśli chodzi o kamienny blat granitowy, tu nie ma żadnej wątpliwości, że będzie to idealny blat do kuchni. Granit jako materiał trwały, wytrzymały, odporny na temperatury i uszkodzenia doskonale sprawdzi się w kuchni. Inną opcją jest marmur – również trwały i wytrzymały. Nie od dziś również blat marmurowy w kuchni jest spełnieniem marzeń wielu osób. Należy jednak wiedzieć, że marmur nie jest odporny na kwasy, np. ocet czy sok cytrynowy, dlatego jeśli bardzo chcemy go mieć w kuchni, musimy być bardzo ostrożni, gdyż możemy go trwale uszkodzić takimi substancjami.
Spiek kwarcowy w kuchni – doskonały materiał na blat kuchenny?
Inną opcją są blaty kuchenne wykonane ze spieku kwarcowego. Jest to masa wykonana na bazie rozdrobnionego kwarcu zmieszanego z żywicą poliestrową, utwardzona pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze. W efekcie otrzymujemy blat kuchenny przypominający wyglądem kamień naturalny, ale o znacznie lepszych właściwościach. Jest on dostępny w wielu kolorach i fakturach, a co najważniejsze, jest odporny na plamy, ścieranie i blaknięcie. A nawet jeśli ulegnie zabrudzeniu lub zarysowaniu, można go łatwo przeszlifować i przywrócić do pierwotnego stanu. Spiek kwarcowy to doskonały wybór, jeśli szukamy blatu, który jest zarówno piękny, jak i funkcjonalny. Niewątpliwą zaletą blatów ze spieków kwarcowych jest ich wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne. Materiał ten wytrzymuje uderzenia spadających naczyń czy sztućców, choć nie oznacza to, że na blat można rzucać wszystko. Blaty kuchenne ze spieków kwarcowych to najlepsze rozwiązanie zarówno do nowoczesnych, jak i klasycznych wnętrz.
Blat kuchenny z konglomeratu
Blaty z konglomeratu są dostępne w różnych grubościach i rodzajach wykończenia. Materiał ten charakteryzuje się bardzo wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne.
Oprócz kamienia i żywicy, produkt ten zawiera również inne pigmenty, które pozwalają uzyskać piękne kolory niedostępne w naturze. Blat z konglomeratu to efekt technologii polegającej na łączeniu naturalnych elementów, takich jak kamień, marmur czy kwarc, z żywicą epoksydową. Jest odporny na zarysowania, a jego wysoka odporność termiczna pozwala na stawianie na nim gorących garnków. Powierzchnia blatu z konglomeratu jest polerowana, co nadaje mu błyszczący, lśniący wygląd, który jest niezwykle elegancki i stylowy. Wysoce odporny na uszkodzenia mechaniczne blat ten jest również bardzo łatwy w czyszczeniu i utrzymaniu. Jego zastosowanie w kuchni nada jej nowoczesny wygląd, który będzie podziwiany przez wszystkich gości.