- Znajdź sklep
- Zadaj pytanie
- Zamówienia internetowe: +48 695 880 104
Właściwości spieków kwarcowych
Spieki kwarcowe - właściwości
Spieki kwarcowe to płyty tworzone z naturalnych materiałów, takich jak iły łupkowe, skały granitowe i pigmenty ceramiczne. To czyni z nich tworzywo przyjazne środowisku naturalnemu, które nie emituje żadnych szkodliwych substancji, a także może być łatwo poddane procesowi recyklingu.
Wszechstronne i odporne
Spieki kwarcowe charakteryzują się dużą odpornością chemiczną. Nie są wrażliwe na działanie detergentów i środków odkażających, dlatego można je czyścić bez obaw o naruszenie ich powierzchni. Oprócz wysokiej odporności na działanie czynników chemicznych (nie oprą się jedynie kwasu fluorowodorowemu), są również niezwykle odporne na ścieranie, a także uszkodzenia mechaniczne. Nawet ich intensywna eksploatacja nie uszkodzi nawierzchni płyty. Dlatego świetnie sprawdzą się również w miejscach publicznych.
Spieki kwarcowe można stosować zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz budynków. Ze względu na niską absorpcję wody (nie przekracza ona 0.1%) są odporne na mrozy oraz inne nieprzychylne warunki pogodowe. Są odporne również na działanie skrajnie wysokich temperatur. Brak substancji organicznych w ich składzie sprawia, że nie są one podatne na palenie, a podczas pożaru nie emitują szkodliwych substancji ani dymu.
Spiekom kwarcowym nie jest straszne również promieniowanie UV. Stąd nie są narażone na blaknięcie, a ich oryginalnym kolorem, możemy cieszyć się przez wiele lat.
Co wyróżnia spieki kwarcowe?
Spieki kwarcowe to uniwersalne tworzywo, które stosować można na zarówno jako element dekoracyjny i wykończeniowy, jak i jednocześnie stanowiący ochronę dla danej powierzchni. Z powodzeniem można je aplikować jako:
- elewację budynków,
- materiał naścienny,
- posadzki,
- blaty i wyspy kuchenne,
- do zabudowy kominka,
- wykończenia łazienki i kuchni.
Materiał ten nadaje się również do kontaktu z pożywieniem, gdyż podczas jego kontaktu z wodą nie są uwalniane żadne substancje mogące mieć toksyczne właściwości dla pokarmu. Co więcej, jest on niezwykle praktyczny, a jego użytkowanie i konserwacja nie wymaga wiele wysiłku. Niska absorpcja wody sprawia, że na jego powierzchni nie tworzą się grzyby i pleśnie. Dlatego z powodzeniem może być stosowany również w gastronomii i medycynie.